ARHIVIRANO 04.03.2018

БИЦ У ОРГАНИЗАЦИЈИ НАУЧНОГ СКУПА У ОБРЕНОВЦA

У периоду од 28-29.09.2017.године у Обреновцу, Република Србија, одржан је 3. МЕЂУНАРОДНА НАУЧНО-СТРУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА БЕЗБЕДНОСТ И КРИЗНИ МЕНАЏМЕНТ - ТЕОРИЈА И ПРАКСА "Безбедност за будућност 2017". На конференцији учешће су узели и чланови Безбједносно истраживачког центра др Симић Слободан и др Горан Максимовић. 

Као чланови међународног научног одбора др Симић Слободан и др Горан Максимовић дали су свој допринос у припреми и организацији конференције као и др Драгиша Јуришић који је био члан програмског одбора конференције.

У складу са споразумом који је склопљен између RABEK-а  и БИЦ-а, БИЦ је пружио своју подршку организацији научног скупа.

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://bicbl.com/images/rabek

ARHIVIRANO 04.03.2018

БИЦ НА EADRCC ВЈЕЖБИ У ТУЗЛИ

Члан Безбједносно истраживачког центра др Драгиша Јуришић учествовао је као оцјењивач на међународној вјежби EADRCC-a "БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА 2017." која је одржана у периоду од 25-29.09.2017.године у Тузли.

 

  • Sertifikar-EADRCC

ARHIVIRANO 04.03.2018

ОДРЖАНА НАУЧНО СТРУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА

Дана 27. октобра 2017. године у просторијама Високе пословно техничке школе у Добоју одржана је НАУЧНО - СТРУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА "Заштита и спасавање - теорија и пракса", у организацији Безбједносног истраживачког центра из Бања Луке и Високе пословно техничке школе у Добоју.

На конференцији је представљено преко двадесет стручних и научних радова који ће бити објављени у зборнику радова а закључци са конференције биће достављени на адресе свих институција које су повезане са темом саме конференције.

У име Безбједносног истраживачког центра и Високе пословне техничке школе захваљујемо се и свима другима који су допринјели раду конференције а прије свега Волонтерском сервису РС, Ватрогасном савезу РС и Спортском клубу "Кањон" из Бања Луке.

 

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://bicbl.com/images/Skup

АРХИВИРАНО 18.10.2017.ГОДИНЕ

МЕЂУНАРОДНИ ДАН СМАЊЕЊА

РИЗИКА ОД КАТАСТРОФА

 

Међународни дан смањења ризика од катастрофа је 13. октобар а утврђен је резолуциом 64/200 Генералне скупштине Уједињених нација из 2009.године.

АРХИВИРАНО 12.10.2017.ГОДИНЕ

 

ЗАВРШЕНА

ВЈЕЖБА ЗА УПРАВЉАЊЕ ПОСЉЕДИЦАМА

 EADRCC-a "БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА 2017."

 Видјети више на: http://www.ruczrs.net/?p=7897 

АРХИВИРАНО 03.10.2017.

Српска добила спасилачку јединицу

Републичка управа Цивилне заштите РС и Горска служба спасавања потписале су у Бањој Луци споразум о сарадњи у потрагама и спасавањима. Формирана је Јединица Републичке управе Цивилне заштите и Горске службе спасавања РС која ће покривати комплетну Републику Српску. Јединицу чине два тима састављена од шест тимова Горских служби спасавања са подручја Бањалуке, Новог Града, Јахорине, Фоче, Гацка и Источног Сарајева. Планирано је да у РС укупно буде десет тимова Горских служби спасавања. Јединица ће бити на располагању Влади РС и биће ангажована у случају потребе заштите и спасавања. Одлуку о њеном формирању донијела је Влада РС прошле године. Споразум о сарадњи у потрагама и спасавањима потписали су директор РУЦЗ РС Миле Међед и начелник ГСС РС Ненад Иконић.

AРХИВИРАНО 21.09.2017

ЂАЦИ УЧЕ ОДБРАНУ ОД НЕПОГОДА И ТЕРОРИСТА 

Како се заштитити од тероризма, шта прво предузети у пружању помоћи, како поступити приликом пожара и поплава, само је дио онога о чему ће учити ђаци у Српској у оквиру новог предмета безбједност и цивилна заштита који куца на врата средњих школа.

Погледајте више на: http://www.glassrpske.com/drustvo/vijesti/Djaci-uce-odbranu-od-nepogoda-i-terorista/244556.html 

АРХИВИРАНО 25.04.2017.ГОДИНЕ

ПРОСЛАВЉЕН ЈУБИЛЕЈ 20 ГОДИНА ДЕФЕНДОЛОГИЈЕ


Чланови Безбједносно истраживачког центра су добили захвалнице за остварену сарадњу

са Европским дефендологија центром.

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://bicbl.com/images/slike1

Остале фотографије и видео записе са прославе јубилеја 20 година Дефендологије можете наћи ОВДЈЕ

ОСНОВАНА ГОРСКА СЛУЖБА СПАСАВАЊА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 Дана 23.02.2017.године основана је Горска служба спасаванја Републике Српске. На оснивачкој скупштини су били представници ГСС Јахорине, Бањалуке и Фоче.

 

AРХИВИРАНО 08.04.2017.ГОДИНЕ

ИЗРАЂЕН ЈЕ ЛОКАЛНИ ПЛАН ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ ГРАДА БАЊАЛУКА

План је израдио Институт за заштиту и екологију Републике Српске. План можете погледати ОВДЈЕ.

АРХИВИРАНО 02.04.2017.ГОДИНЕ

ЕВРОПСКИ ФОРУМ ЗА СМАЊЕЊЕ РИЗИКА ОД КАТАСТРОФА

Европски форум за смањење ризика од ката строфа на коме учествује око 500 учесника, одржава се од 26.-28.03.2017. године у Истанбулу. Форум је почео обраћањем Роберта Глоссера, специјалног представника Генералног секретара УН за смањење ризика од катастрофа, Цристоса Стyалианидоса, ЕК - руководиоца за хуманитарну помоћ и катастрофе, Цлаудиа Луцианиса, директора директората Вијећа Европе и Веyси Каyмака, замјеника премијера Турске. Послије отварања Форума одржана је пленарна расправа на високом нивоу на тему смањења ризика од катастрофа. Рад је настављен кроз панел расправе на различите тематске садржаје. Током форума  приказан  је филм о поплавама у БиХ 2014. Филм  је изазвао  велику пажњу и коментари су били изузетно позитивни. Форум се завршава 28.03.2017. године усвајањем закључака и препорука.

 

АРХИВИРАНО 21.03.2017.ГОДИНЕ

Радионица „Процјењивање и мапирање ризика“

У организацији Министарства безбједности Босне и Херцеговине, а у сарадњи са надлежним институцијама у Босни и Херцеговини, 14.03.2017.године у Сарајеву је одржана Радионица „Процјењивање и мапирање ризика“.

 

Пројекат “Процјењивање и мапирање ризика – IPA DRAM” се имплементира из средстава Вишедржавне IPA-е. Партнери у IPA DRAM пројекту су Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово*, Република Македонија, Република Србија и Република Турска. Укупна вриједност пројекта је три милиона еура.

 

Радионици су присуствовали представници надлежних институција и органа Босне и Херцеговине у области процјене и смањења ризика од катастрофа,  представници Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, представници Конзорција који имплементира Пројекат те представници UNDP-а у Босни и Херцеговини.

 

Конзорциј који ће имплементирати пројекат чине Агенција за управљање ванредним ситуацијама Краљевине Шведске – MSB (водитељ Конзорција), Предсједништво Савјета министара Републике Италије  – Одјел за цивилну заштиту, Државна управа за заштиту и спасавање Републике Хрватске, Управа за заштиту и спасавање Републике Словеније и CIMA фондација (Међународни центар за праћење околиша).

 

 

Основни циљ пројекта је унапрјеђење система за прикупљање података о штетама, хармонизација методологија за израду процјена ризика, мапирање ризика и израде документа процјене угрожености у складу са принципима Европске уније, интеграција у Механизам цивилне заштите Европске уније и подршка у реализирању ЕУ Директиве о поплавним ризицима.

АРХИВИРАНО 17.10.2017.ГОДИНЕ

ПЛАНСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАТО EADRCC

ВЈЕЖБЕ У БИХ У СЕПТЕМБРУ 2017.

Босна и Херцеговина је домаћин НАТО EADRCC теренске вјежбе отклањања посљедица катастрофе “Босна и Херцеговина 2017” која ће се одржати у септембру ове године.

Више од 500 међународних и 350 домаћих учесника ће провјерит  спремност дјеловања и сарадње у случају обилних поплава, клизишта, одрона, земљотреса, хемијског акцидента, рударске несреће, минског инцидента, удеса аутомобила, извора зрачења…
Планска  конференција за извођење вјежбе ће се одржати  од 06. до 09. 03. 2017. године у Сарајеву и Тузли.